Terug

De Steur

Stellendam

Het Haringvliet, een voormalige zeearm van de Noordzee, ligt tussen de eilanden Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. In 1970 is de Haringvliet in het kader van de Deltawerken door middel van de Haringvlietdam van de Noordzee afgesloten. Zes natuurorganisaties hebben de handen ineen geslagen rond het thema: ‘dynamisch Haringvliet’. Omdat zout water vanuit de zee zich in de toekomst zal gaan mengen met het zoete water uit het binnenland, zullen de flora en fauna in dit gebied zich aanpassen. In deze veranderingen past de terugkeer van de Steur; een vis die vroeger de Nederlandse rivieren bevolkte.

Ark natuurontwikkeling kreeg de organisatie van dit project in handen. Het idee om een grote speelsteur te ontwikkelen, werd geboren; een speeltoestel dat stoer, spannend én educatief tegelijk is. In september 2016 werden de eerste contacten met Speelmaatje en een tweetal andere leveranciers gelegd. Na enkele maanden van overleg en schetsen, werd het ontwerp van Speelmaatje uitgekozen: een Robinia-houten vis, vol met klim-, klauter en glijmogelijkheden.

Er is gekozen voor een valdempende vloer van Rubbermulch in de kleur bruin-geel; onderhoudsvrij materiaal met een natuurlijke uitstraling.
De prachtige Steur is neergelegd aan de voet van de Haringvlietdam, naast het terras van restaurant ‘Zoet of Zout’ bij het dorp Stellendam.

Leeftijd

6 – 11 jaar

Meer zien